Artiklar

Kontantkort var ett vanligt alternativ där mobiltelefonerna gjorde entré på marknaden. Då krävdes ingen surfmängd utan man betalade ett belopp som motsvarade ett visst antal samtal och SMS. När pengarna tog slut på kontantkortet laddade man på samma belopp igen. I takt att vi blivit allt mer beroende av våra mobiltelefoner har antalet abonnemang ökat. Förmodligen för att det känns som det smidigaste alternativet. Vad många inte vet är att kontantkort är minst lika smidigt och oftast betydligt billigare. 

De flesta kontantkort har autogiro för betalning

I en undersökning som nyligen gjort för användande av abonnemang eller kontantkort svarade många att abonnemang känns enklare. Detta eftersom pengarna dras varje månad och du kan alltid använda mobilen utan att oroa dig för att pengarna ska ta slut. Dessa förknippar kontantkort med mobiltelefonernas begynnelse då du gick till en kiosk och köpte ett värdebevis som du sedan laddade på mobilen.

Tips! Om du vill byta från abonnemang till kontantkort kan du enkelt behålla ditt nummer. Det är lika smidigt som abonnemang men oftast mycket billigare.

Dagens kontantkort är dock mycket modernare. De flesta operatörer erbjuder autogiro, vilket gör att det är lika smidigt som ett abonnemang. Du hittar ett kontantkort som passar dig utifrån din önskade surfmängd, samtal och SMS. Därefter kan du välja att betala med autogiro. På så sätt förnyas kontantkortet varje månad och pengarna dras helt enkelt från ditt konto. Den enda skillnaden från ett abonnemang är att du slipper bindningstid och uppsägningstid. Ska du vara utomlands i en månad kan du helt enkelt pausa autogiron. 

Många betalar onödigt mycket med abonnemang

Med ett abonnemang är det många som bara låter betalningen ticka utan att fundera över vad du faktiskt betalar för. Oftast kan du logga in för att se ditt användande hos din operatör. Där kan du se hur mycket av den datamängd, samtal och SMS som ingår som du faktiskt utnyttjar. Eftersom det finns en bindningstid kan detta dock vara svårt att påverka. Även om du bara utnyttjar hälften av det som ingår måste du helt enkelt betala det fulla beloppet varje månad. 

Tänk på! Med ett abonnemang betalar du ofta för fria samtal och SMS trots att du aldrig utnyttjar det. 

Har du ett kontantkort kan du justera vad du betalar för utifrån det du faktiskt använder. Till exempel är det många som aldrig ringer samtal eller skickar SMS, eftersom dessa oftast går via mobilnätet istället. Har du ett kontantkort kan du helt enkelt byta betalningsplan till ett billigare där det inte ingår några samtal och SMS.