En bild på en kvinna som surfar på telefonen

Undersökningar

Svenskarna surfade i år mer på sina mobiltelefoner än någonsin tidigare. Datatrafiken ökade med omkring 30 procent jämfört med förra året. Allra mest surfade vi under sommarmånaderna och fotbolls-VM.

I år har svenskarnas mobilsurfande slagit alla tidigare rekord. Enligt mobiloperatören Tele2:s egna statistik har surfandet ökat med nästan 30 procent det senaste året.

Den månad då vi surfade mest var i juli då genomsnittspersonens datatrafik uppgick till cirka 0,2 GB per dag.

– Vi ser hela tiden att strömning i form av att lyssna på musik eller poddar, ta del av film och rörligt klipp ökar kontinuerligt och det är jag övertygad om att det kommer fortsätta att göra, säger Samuel Skott, chef för svenska konsumentmarknaden i Tele2-koncernen.

Veckan med högst datatrafik var i juli

Den enskilda veckan med högst datatrafik hittar vi i juli. Ökningen under den veckan var 18 procent högre än årets totala månadssnitt. Den månad det surfades som minst var i januari. Den surfmängd vi gjorde av med då var 8 procent lägre än årssnittet.

Anledningen till att det skiljer så pass mycket mellan olika månader beror på att enskilda händelser får oss svenskar att surfa mer. Tele2 kunde se en tydlig ökning under fotbolls-VM och framförallt under Sveriges match mot England den 7 juli. Det var den enskilda dag då vi surfade som mest under året. Även invigningen av OS i februari fick många att surfa på mobilen.

Södertäljeborna surfar mest

Det är framförallt boenden i Södertälje som dragit upp statistiken. Det är nämligen där man surfat som allra mest. Tvåa på listan över orter där man surfat som mest är Ockelbo, följt av Sundbyberg.

Allra minst har man surfat i Båstad och Laholm.

Det finns fler kommuner i landet där man surfat antingen väldigt mycket eller väldigt lite men på grund av få abonnenter har dessa inte tagits med i statistiken.