Män och kvinnor sitter i möte på kontorTele2:s jämställdhetsarbete rankas högt. Operatören vill dock förbättra könsfördelningen på företaget. Foto: Ivanko80/Shutterstock.com

Undersökningar

Tele2 är världens tredje mest jämställda telekombolag. Det visar en undersökning från Equileap. Av totalt 3 519 företag hamnar Tele2 på en 35:e plats. Trots fina poäng ser det svenska företaget stor förbättringspotential. Inom några år vill de bland annat få till en jämnare könsfördelning.

Många företag världen över arbetar för en mer jämställd arbetsplats. Hur bra företagen lyckas är dock svårt att veta. Därför har Equileap undersökt drygt 3 500 företag i 23 olika länder för att ta reda på det. I sin rapport 2019 Gender Equality Global Ranking & Report har man rankat företagens jämställdhetsarbeten baserat på 19 kriterier, fördelade över fyra kategorier.

Ett företag som gjorde bra ifrån sig var svenska Tele2. Mobiloperatören rankas som det tredje mest jämställda företaget inom hela telekombranschen, världen över. I jämförelse med andra svenska företag knep Tele2 andraplatsen och totalt rankas operatören som det 35:e mest jämställda företaget.

Tele2 är glada över utmärkelsen

Tele2:s vd, Anders Nilsson, är mycket glad över att Tele2:s långsiktiga arbete uppmärksammas på det här sättet. Han ser dock att det finns stor förbättringspotential på företaget. Framför allt vill Tele2 få till en bättre balans mellan män och kvinnor på arbetsplatserna i Sverige.

För att nå dit har Tele2 förändrat sin rekryteringsprocess. Ambitionen är att locka fler kvinnor till att söka tjänsterna. Bara sedan rekryteringsprocessen förändrades är 60 procent av alla nyrekreyteringar kvinnor.

Förhoppningen är att ha en jämn könsfördelning inom fyra år.

Equileap har rankat företagen utifrån flera kriterier

När Equileap har sammanställt sin jämställdhetsranking har de utgått från en rad olika kriterier. Det handlar bland annat om könsfördelningen på företaget, om företaget har någon policy för att främja jämställdhet och om företaget har några särskilda engagemang eller åtaganden.

Utifrån hur bra företagen har presterat inom de olika kategorierna har de sedan poängsats av Equileap. Poängen som företagen har samlat ihop har sedan lett fram till den slutgiltiga jämställdhetsrankingen.