Kollage med Tele2s logga på fasad och tjej som surfar på telefonTele2:s mobilnät får fina betyg och operatörens 4G-täckning är bäst i Sverige. Foto: Joop Hoek och GaudiLab/Shutterstock.com

Utmärkelser

P3 Connect Mobile Benchmark 2019 är ett omfattande test av operatörers mobilnät. Testet har för tredje gången genomförts i Sverige och svenska operatörer presterade mycket bra. Tele2 visade upp fina siffror och var den operatör med bäst 4G-täckning och även den operatör som har gjort störst framsteg sedan 2017.

Telekomtidskriften Connect genomför varje år ett test av operatörers mobilnät världen över. Testet P3 Connect Mobile Benchmark 2019 har genomförts i Sverige tre år i rad. Mobiloperatören Tele2 visade i år upp fina siffror och är den operatör som har den bästa 4G-täckningen i Sverige.

Tele2 är även den operatör som gjort den allra största förbättringen sedan det första testet genomfördes 2017. Av samtliga operatörer hamnade Tele2 på en andraplats. Bäst mobilnät enligt testet hade Telia.

Tele2 fick betyget ”mycket bra”

I testet som genomförs är maxpoängen 1 000. Tele2 fick 924 poäng vilket ger betyget ”mycket bra”. Den allra största förbättringen har operatören gjort inom kategorin röst och data. Där är Tele2 den operatör som gjort störst förbättringar från tidigare år.

– Resultatet i årets P3-mätning är ett bevis på att Tele2 bidrar till ett mer digitalt Sverige. Jag är stolt över att se hur vi distanserar oss från operatörerna i de nedre placeringarna med tydlig poängskillnad, men vi nöjer oss inte här, säger Tele2-koncernens vd, Anders Nilsson.

Framöver kommer Tele2 fortsätta att investera i mobilnäten för att förbättra kundernas digitala liv.

Testet omfattar 4,3 miljoner svenskar

De mobilnätstester som gjorts är mycket omfattande och mäter bland annat röst- och dataprestanda på över 100 mil i 27 orter, 20 städer och på vägar. Totalt omfattade testet 4,3 miljoner svenskar.

Sverige står sig bra internationellt

I de tester som genomförs av Connect utvärderas mobilnät i 80 länder. Totalt sett står sig de svenska operatörernas mobilnät mycket bra jämfört med andra länder. Telia, som var testets vinnare, rankas bland annat som det fjärde bästa mobilnätet av alla nät som testats.