Andres Suazo på Telenor och Björn Lindberg på Tele2 ser båda fram emot allt som 5G-arbetet kommer att innebära för Sverige. Foto: Pressbild/Telenor och Pressbild/Tele2

Artiklar

Förra veckan aktiverade Telenor och Tele2 de frekvenser som de ropade in på 5G-auktionen. Invånarna på de 37 orter där operatörerna har byggt ut sitt nät kan därmed surfa i rekordhastigheter. Nu fortsätter operatörerna med 5G-utbyggnaden i resten av Sverige.

5G-auktionen blev en snabb historia. Samma dag som auktionen inleddes hade alla aktörerna fått tilldelats utrymme i frekvensbanden, meddelade Post- och telestyrelsen på tisdagen förra veckan.

Bara två dagar senare hade Tele2 och Telenor aktiverat de frekvenser som de ropade hem. Över 30 orter i Sverige kan nu surfa i mer än 1 Gbit/s, tack vare operatörernas gemensamma 5G-nät.

1 Gbit/s på orter där 5G-nätet redan finns

Våra största städer Stockholm, Göteborg och Malmö har förstås fått del av de nya 5G-hastigheterna. Men det gäller även fler orter på olika håll i Sverige. Några exempel är Borlänge, Örebro, Luleå och Kiruna.

Redan i höstas erbjöd Tele2 5G på dessa orter. Då kunde nätet komma upp i 500 Mbit/s. Med de nya frekvenserna har de kunnat uppgraderas nätet, och nu är det alltså möjligt att komma upp i dubbla den hastigheten.

– Det här är startskottet för smartare samhällen och företag, såväl som bättre upplevelser för privatkunder, säger nätexperten Björn Lindberg i ett pressmeddelande från Tele2.

Fler orter ska få del av nätet de kommande åren

Nu fortsätter operatörerna att bygga ut 5G-nätet ännu mer. Kvaliteten på nätet ska förbättras på de befintliga orterna, och dessutom ska fler städer få ta del av 5G-hastigheterna.

– Det känns grymt att vi är igång med vår ambitiösa utrullningsplan av 5G-nätet som inledningsvis fokuserar främst på större städer och populära sommar- och vinterorter, säger mobilnätschefen Andres Suazo på Telenor i ett pressmeddelande.

Telenors och Tele2:s mål är att 99,9 procent av landets befolkning ska ha tillgång till deras 5G-nät i slutet av år 2023.