vy över hamn och hus vid vattnet i trondheim norgeNorska Telenor har öppnat det första 5G-nätet i Trondheim. Foto: FotoFabrikHamburg/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu rullar man ut Norges första 5G-nät. Det är norska Telenor som ligger bakom den efterlängtade lanseringen som tar sin början i Trondheim och sedan går vidare till åtta mindre orter. 

Den 13 mars öppnade norska Telenor Norges första kommersiella 5G-nät i Trondheim. Operatören har under ett par år bedrivit 5G-projekt runtom i landet, och förutom i Trondheim kommer 5G-nätet att öppna i ytterligare åtta, något mindre, städer i Norge. Det skriver Telekom idag.

Utrullningen av 5G går nu vidare till

  • Kongsberg
  • Elverum
  • Bodø
  • Askvoll
  • Fornebu
  • Kvitfjell
  • Longyearbyen
  • Spikersuppa

Efterlängtad 5G-öppning

Enligt Petter Børre Furberg, norska Telenors vd, har företaget sett fram emot öppningsdagen ett bra tag. Det första 5G-pilotprojektet startade år 2018, och de har sedan dess förberett sig för att etablera 5G-nätet ”på riktigt”. Nu blir de först med att göra den nya teknologin tillgänglig även för allmänheten.

Bättre täckning och bredbandstillgång i hela landet

Även från regeringens sida ser man positivt på utrullningen av framtidens nät. Det gäller särskilt med tanke på det rådande världsläget, och de allt större behoven att kunna utföra digitala uppgifter även på hemmaplan. Distrikts- och digitaliseringsministern Linda Hofstad Helleland menar att Norges mobilnät, som redan hör till bland de snabbaste i världen, nu har potential att bli ännu snabbare och mer stabilt.

– I den situation nationen står i, ser vi hur viktig den digitala infrastrukturen är för de som är i karantän och måste jobba hemifrån. Det nya 5G-nätet kommer att ge bättre mobiltäckning och bättre tillgång till bredband i hela landet, säger hon till Telekom idag.

Fler städer får 5G under året

Under 2020 kommer Telenor även att börja bygga ut 5G-nätet i städer som Oslo, Stavanger, Sandnäs och Bergen. Samtidigt ska den norska operatören satsa på att utöka de befintliga 5G-näten i Trondheim, Kongsberg och Bodø.