ulf andersson, informationssäkerhetschef på Telenor SverigeUlf Andersson är informationssäkerhetschef på Telenor Sverige. Han är glad över att operatörens arbete har lett till den nya certifieringen. Foto: Pressbild/Telenor

Säkerhet

Telenor Sverige har fått certifieringen ISO 27001, som är en internationell standard för informationssäkerhet. Ett långt och gediget arbete med säkerhet inom alla delar av verksamheten ligger bakom detta, enligt ett pressmeddelande från operatören.

ISO 27001 är en standard för informationssäkerhet som används i många länder runtom i världen. Standarden används för att visa att känsliga uppgifter hos ett företag hanteras på ett säkert sätt.

Nu har operatören Telenor i Sverige blivit certifierade enligt denna standard. De är en av de första operatörerna i Norden som får denna certifiering. Av alla delar av Telenorkoncernen är operatörens svenska verksamhet allra först med att få den.

Uppfyller alla ISO-kraven enligt en granskning

För att få certifieringen måste ett företag uppfylla ett visst antal krav, som räknas upp hos Svenska institutet för Standarder. Det har sedan långt tillbaka pågått ett granskningsarbete av Telenors ledningssystem och processer för att se om de uppfyller kraven på informationssäkerheten.

Och nu har granskningen alltså visat att de gör det, och därmed kan bli certifierade enligt ISO 27001.

– Vi har genomfört ett rigoröst arbete med våra ledningssystem, kommenterar Telenors informationssäkerhetschef Ulf Andersson.

Säkerhetsarbete är en fördel mot konkurrerande företag

Telenor Sveriges chef för företagsaffären heter Ulrika Steg. Hon menar att certifieringen och bra säkerhetslösningar är en stor fördel i konkurrensen på telekommarknaden i dag.

– Det är något våra kunder efterfrågar allt mer och i dag tycker jag att vi skickar ett starkt budskap till marknaden, säger hon i ett pressmeddelande från operatören.

ISO-certifieringen omfattar hela den svenska verksamheten

Hela Telenors verksamhet i Sverige omfattas av ISO-certifieringen. Allt från affärer, försäljning och service till kunderna till drift, underhåll och infrastruktur för mobilnäten.

Att hela företagets verksamhet omfattas av certifieringen är informationssäkerhetschefen Ulf Andersson stolt över. Det är dessutom glädjande att de är först av de nordiska operatörerna att nå den milstolpen, tycker han.