Foto: oleschwander/Shutterstock.com

Artiklar

Internet of Things-leverantören Telenor Connexion, en enhet inom Telenor Group, har passerat 10 miljoner installerade sim-kort. Det gör Telenor till en av de tre största IoT-operatörerna i Europa.

Många företag i världen arbetar med IoT och arbetet går fort framåt. Förra året bestod Internet of Things av cirka 8 miljarder enheter. Vid 2020 förväntas den siffran ha ökat till 20 miljarder.

IoT-leverantören Telenor Connexion har sålt över 10 miljoner sim-kort

Telenor Connexion är en enhet inom Telenor Group och arbetar med Internet of Things. De senaste åren har man haft en enorm tillväxt och under 2017 levererade bolaget tre miljoner sim-kort till olika kunder. Nyligen nådde man även en milstolpe med totalt 10 miljoner installerade sim-kort. 

Antalet uppkopplade produkter i världen från Telenor Connexion överskrider nu antalet mobilabonnemang från Telenor i Skandinavien.

– Att vi passerar denna milstolpe visar hur IoT tar fart internationellt och att allt fler branscher börjar implementera IoT i allt större utsträckning, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion.

Bolaget har bland annat Volvo som kund

Telenor Connexion inriktar sig på avancerade och internationella Internet of Things-lösningar för företag med stora mängder uppkopplade enheter. Bolaget har många stora kunder, som exempelvis Volvo, Hitachi och Verisure Securitas Direct.

– Vi är väldigt nöjda med vår tillväxt och att denna till stor del beror på att våra nuvarande kunder har varit framgångsrika med sina IoT-affärer – ett kvitto på en ömsesidigt lyckad affär. Trots att konkurrensen har ökat under 2017 är vi stolta över att ha välkomnat flera nya globala företag samtidigt som vi har fått förnyat förtroende från befintliga kunder, säger Mats Lundquist.

Telenor är den tredje största IoT-operatören

Analysföretaget Berg Insight specialiserar sig på IoT-branschen. Enligt en av deras senaste rapporter framkommer det att Telenor placerar sig som en av de tre största IoT-operatörerna i Europa. Man tar sig även in på topp 10-listan över de största IoT-operatörerna i världen.

Det här är Internet of Things:

Internet of Things är ett samlingsbegrepp för exempelvis maskiner, fordon, kläder, hushållsapparater och andra saker med inbyggd internetuppkoppling eller små sensorer. Dessa kan styras eller utbyta data över nätet. 

Det kan till exempel handla om kläder som används för att ge någon en vägbeskrivning. En tröja som ger ett tryck på axeln för att dirigera en person åt rätt håll. 

Ett annat exempel är Volvo, vars bilar går att koppla samman med föraren via en smartphoneapp. Via appen kan föraren bland annat, oavsett avstånd till bilen, slå på motorvärmaren, låsa upp bilen och hitta bilens position.