Telenors logga på svart fasadTelenor har planer på att slå ihop sin asiatiska verksamhet med Axiata. Foto: Michael715/Shutterstock.com

Artiklar

Mobiloperatören Telenor och dess asiatiska verksamhet planerar en sammanslagning med infrastruktur- och telekombolaget Axiata. Den sammanslagna verksamheten väntas ha 300 miljoner kunder i nio olika länder runt om i Asien, framgår det av ett pressmeddelande. Bolagen hoppas att sammanslagningen kan slutföras under det tredje kvartalet.

I ett pressmeddelande från den norska mobiloperatören Telenor framgår det att man har planer på att slå ihop sin asiatiska verksamhet med bolaget Axiata Group. Axiata har idag verksamheter inom både infrastruktur och telekom.

Skulle en sammanslagning bli av skulle Telenor väntas äga cirka 56,5 procent av den nya verksamheten medan Axiata skulle äga 43,5 procent.

Vill skapa ett ledande panasiatiskt telekombolag

Målet med en eventuell sammanslagning är att skapa ett ledande panasiatiskt telebolag. Telenors asiatiska verksamhet finns idag i Thailand, Bangladesh, Malaysia, Myanmar (Burma) och Pakistan. Axiata är verksamma i Kambodja, Bangladesh, Malaysia, Indonesien och Sri Lanka. Det innebär att ett gemensamt bolag skulle verka i nio asiatiska länder, och totalt skulle de ha omkring 300 miljoner kunder och 60 000 master. Det skulle göra bolaget till ett av Asiens största mobilinfrastrukturföretag.

– I dag tillkännager vi att Telenor och Axiata håller på att diskutera samverkan i Asien, ett av världens mest dynamiska och innovativa regioner, säger Gunn Wærsted, ordförande i Telenor-koncernen.

Aktien kommer troligtvis noteras på den Malaysiska börsen och på en internationell börs.

Kommer ha huvudkontoret i Kuala Lumpur

Telenor och Axiatas gemensamma bolag förväntas ha huvudkontoret i Kuala Lumpur, samma stad som Axiata Group idag har sitt huvudkontor.

De två bolagen arbetar för fullt med sammanslagningen som man hoppas kunna slutföra under årets tredje kvartal. Men för att affären ska gå i lås krävs godkännande från diverse myndigheter och aktieägare.