antenn på basstation formad som 5g-symbolÄven Telia lanserar nu officiellt sitt 5G-nät med fokus på Stockholms centrala delar. Foto: Iaremenko Sergii/Shutterstock.com

Mobilnät

Den officiella utrullningen av Telias 5G-nät startade i måndags den 25 maj, men enligt operatören har man haft igång nätet i flera veckor. Telia har framför allt 5G-satsat i Stockholm och kommer under juni fortsätta att bygga basstationer i flera av huvudstadens centrala delar.

Telia var inte ensamma om att gå ut med en officiell lansering av sitt 5G-nät i söndags. Även Tele2 och Tre meddelade att man nu rullar ut femte generationens nätverk i större skala. Tele2 har satsat på landets tre största städer, Tre bygger ut sitt 5G-nät i Stockholm, Uppsala, Västerås och Skåne, och Telia har lagt störst fokus på Stockholm.

Hittills har Telia byggt femton 5G-basstationer i huvudstaden, och planen är nu att få ytterligare ett sextiotal på plats lagom till midsommar. Det rapporterar Telekom idag.

Med fokus på innovation och trygghet

Enligt Allison Kirkby, Telia Companys vd och koncernchef, har vi kanske aldrig varit i så stort behov av starka nätverk som vi är just nu. Hon menar att Telias 5G-satsning är av stor vikt för den digitala utvecklingen – både när det gäller innovation samt säkerhet och hållbarhet.

– Vi är stolta över att göra lanseringen i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industrin och transporter vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd, säger hon i ett pressmeddelande.

Bygger 5G-nät i ytterligare tolv städer

Telias mål är att alla i Stockholm ska få tillgång till 5G-nätet i sommar. Enligt uppgift ska Telia ha inkluderat Norrmalm, Vasastan och Östermalm i begreppet ”centrala Stockholm”, men huruvida 5G-nätet täcker även Söder och Kungsholmen är ännu oklart.

Samtidigt som bygget i Stockholm pågår, ska Telia även etablera 5G-nät i tolv andra svenska städer, bland annat i de tre storstadsregionerna.