Telias logga på husfasad.Nya mätningar från Nperf visar att Telia har det bästa mobilnätet i Sverige just nu. Foto: Mats Wiklund/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt en ny rapport från mätföretaget Nperf är det Telia som har landets bästa mobilnät. Telia får inte bara bäst resultat i de olika mätkategorierna utan kammar även hem högst totalpoäng. Det rapporterar Telekom idag.

Mätföretaget Nperf har nyligen publicerat rapporten Barometer of mobile Internet connections in Sweden, där de har sammanställt resultatet av drygt 10 000 mätningar av operatörernas mobilnät mellan den 1 juli 2021 och den 30 juni 2022. Enligt rapporten är Telias mobilnät fortfarande landets bästa.

Bäst resultat i varje mätkategori och högst totalpoäng

Nperf har analyserat mobilnätens prestanda i olika mätkategorier: genomsnittlig ned- och uppladdningshastighet, täckning i 5G, svarstider samt kapaciteten gällande streaming och surf på webben. Mätningarna har genomförts av svenska mobilanvändare via Nperfs app som är tillgänglig för både iOS och Android.

Telia får bäst resultat på samtliga områden, och sticker särskilt ut hakan när det gäller ned- och uppladdningshastigheter. Operatören kammar även hem högst totalpoäng.

Tele2 har varit Telias största utmanare under det senaste året

Rapporten visar att Tele2 har varit Telias största utmanare under det senaste året. Operatören vinner förvisso ingen av mätkategorierna, men visar ändå upp goda resultat överlag. Nperf påpekar dock att det finns en del att jobba på när det gäller webbsurf.

Tre landar på tredje plats

På tredje plats hittar vi Tre som får näst bäst resultat gällande både nedladdningshastigheter och webbsurf. Enligt Nperf har Tre goda förutsättningar för att hålla sig i toppstriden framöver och menar att Tele2 nog kan behöva passa sig för att inte bli omkörda.

Telenor visar upp mindre imponerande resultat

Telenors resultat är däremot inte mycket att skriva hem om. Svarstiderna i nätet går inte att klaga på, men ned- och uppladdningshastigheterna är betydligt lägre än konkurrenternas. Telenor får även betydligt lägre totalpoäng än de andra operatörerna, vilket enligt Nperf delvis har att göra med låga poäng i de olika 5G-testerna.