Flygplan i luftenTelias hållbarhetsarbete har resulterat i att resandet har minskat med 80 procent. Foto: Vladimir Zhupanenko/Shutterstock.com

Artiklar

Telia har sedan början av 2000-talet arbetat med att göra företaget mer hållbart. Sedan 2001 har företaget minskat sitt resande med 80 procent. Det skriver Breakit. Arbetet har även prisats och Telia har utsetts till det mest hållbara företaget i telekombranschen.

Mobiloperatören Telia arbetar mycket med miljöfrågor och försöker hela tiden bli mer hållbara. Sveriges Miljömål, som drivs av en rad myndigheter, däribland Naturvårdsverket, lyfter fram Telia som ett bra föredöme. Den svenska mobiloperatören har sedan 2001 minskat resandet inom företaget med 80 procent.

I stället för att resa till olika möten, konferenser och dylikt har bolaget prioriterat investeringar i teknik för virtuella möten. Att just investera i bra utrustning har varit viktigt i och med att det krävs en kulturförändring för att minska resandet. Sedan 2001 har antalet möten via Skype och telefon femdubblats.

Under perioder inför Telia resestopp

Telia har under vissa perioder infört totala resestopp. Resestoppen har i första hand varit på grund av sparkrav, men effekten har sedan dröjt sig kvar, vilket har varit positivt för miljön. 

– Många av de som reser allra mest skulle faktiskt gärna slippa det. Det gäller att trigga medarbetarna att testa alternativ till att resa, säger Telia Sveriges hållbarhetschef Anna Augustson till Breakit.

De senaste 18 åren har Telia minskat sina flygresor med 82 procent, antalet mil som de anställda kör med bil har gått ned med 86 procent och totalt har resekostnaden minskat med 78 procent, vilket motsvarar 240 miljoner kronor om året.

Telias hållbarhetsarbete har prisats

Telia har tagit fram flera miljömål och förhoppningen är att helt eliminera sina utsläpp fram till 2030. Hållbarhetsarbetet har prisats och Telia har utsetts till det mest hållbara företaget i telekombranschen i Sustainable Brand Index.

Det finns dock fortfarande mycket som kan förbättras. Telia kvalar inte in på topp 20-listan över de mest hållbara företagen i alla kategorier, det gör i stället Ikea.