klocka i förgrundenAntalet människor i morgontrafiken har ökat i Sverige under de senaste veckorna. Foto: noppawan09/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt Tres Jobb- och Nöjesindikator är det inte bara kvällstid som allt fler människor rör sig ute. Veckans mätningar visar att morgontrafiken på centralstationerna i Sveriges tre största städer nu ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade i slutet av mars.

Förra veckan registrerade Tre en markant ökning av mobiltrafiken kring populära nöjeskvarter kvällstid i våra tre största städer. Nu har man genom sin Jobb- och Nöjesindikator sett att även morgontrafiken vid centralstationerna har ökat under de senaste veckorna.

Antalet människor i rörelse på morgonen är nu ungefär hälften av hur det brukar se ut under en normalvecka. Det är den högsta nivån som uppmätts sedan man startade mätningarna i slutet av mars.

Fler går tillbaka till sina arbetsplatser

Jobbindikatorn mäter mobiltrafiken mellan klockan 08.00 och 09.00 på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.  Sedan presenteras anonym nätverksdata i syfte att ge en bild av svenskarnas rörelsemönster och huruvida vi håller oss till myndigheternas rekommendationer om social distansering eller ej. Förrförra veckan steg morgontrafiken markant och ligger nu alltså kvar på samma höga nivå.

Enligt Tre tyder ökningen av mobiltrafiken under morgonen på att allt fler nu börjar gå tillbaka till sina arbetsplatser.

– Ökningen har stannat av senaste veckan men antalet människor ligger kvar på nivåer som är avsevärt högre än när rekommendationerna att jobba hemma infördes i mars. Det är dock fortfarande långt kvar till nivåerna av en normalvecka innan pandemin, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige, i ett pressmeddelande.

Mobiltrafiken kvällstid snart uppe på normalnivå

Enligt Nöjesindikatorn, som analyserar mobiltrafiken kvällstid vid populära nöjesplatser i Sveriges tre största städer, var läget i Stockholm och Malmö i princip oförändrat under förra veckan jämfört med veckan innan. Tre betonar dock att mobiltrafiken vid Stureplan och Lilla Torg snart är uppe på samma nivåer som innan viruset bröt ut.

Göteborg bryter den uppåtgående trenden. Kvällsmätningarna vid Kungsportsplatsen visade nämligen att antalet människor i rörelse hade minskat med 14 procent förra veckan.