Hand håller mobil med flygande nätverksanslutningsgränssnitt i 3D ovanför.Tutelas mobilnätstest för 2021 visar att Telia och Tre är bäst på krävande aktiviteter på nätet, medan Telia och Tele2 hamnar i topp för mindre krävande uppgifter som röstsamtal och webbsurf. Foto: sdecoret/Shutterstock.com

Rapporter

Tutela Technologies årliga rapport State of Mobile Experience for Sweden visar vad våra större mobiloperatörer kan erbjuda när det gäller hastigheter och latens i mobilnätet. I årets upplaga kammar Telia och Tre hem segern i kategorin ”Excellent Consistent Quality” där man analyserar prestandan för krävande uppgifter som HD-video, videosamtal och online-spel. Det skriver Telekom idag.

Mellan den 1 juli och 31 december 2021 genomförde Tutela Technologies sin årliga undersökning av de svenska mobilnäten. Undersökningen kallas ”State of Mobile Experience for Sweden”. Tutela har utvärderat 168 310 hastighets- och latenstest på smartphones från kunder hos nationella operatörer inom gemensamma täckningsområden, eller ”Common Coverage Areas” som Tutela själva kallar det.

Kvaliteten i mobilnäten värderas utifrån olika kategorier, bland annat ”Excellent Consistent Quality”. I den kategorin tittar man på prestandan för krävande uppgifter som HD-video, gruppvideo-samtal och online-spel. Här det Telia och Tre som hamnar överst på topplistan med en rating på 86 procent vardera.

Hårdare konkurrens i kategorin ”Core Consistent Quality”

I Tutelas rapport ingår även kategorin ”Core Consistent Quality”. Där utvärderar man mobilnätens prestanda för lite mindre krävande uppgifter, till exempel röstsamtal och surf på webben. Här var konkurrensen hårdare mellan Sveriges fyra största operatörer, men till sist var det Telia och Tele2 som korades till segrare. På plats två kom Telenor och Tre.

Bäst täckning har Telia som fick 521 av 1 000 möjliga totaltäckningspoäng.

De svenska mobilnäten håller hög kvalitet överlag

Tutela konstaterar att det var väldigt jämnt mellan operatörerna på den svenska marknaden. Det tyder på att kvaliteten i mobilnäten är hög överlag.

– Mobilanvändare från alla Sveriges främsta operatörer får en lika bra upplevelse, vilket gör det till en marknad där abonnenter är vana vid bra kvalitetsförbindelser, säger Tom Luke, Tutelas talesperson, i ett uttalande.