Artiklar

Under 2016 presenterade Elon Musk en idé om att täcka hela världen under samma Wi-Fi nätverk. Hans plan går ut på att satelliter som ligger i omloppsbana runt jorden ska ge täckning över hela jordklotet. Det här kan vara räddningen för den som tidigare inte fått surfen att räcka på sitt kontantkort, eller de som inte haft någon anslutning alls. 

Globalt nätverk är en möjlighet 

Många kanske avfärdar detta som ännu ett orimligt projekt som aldrig kommer färdigställas. Det verkar dock som att Musk inte är ensam om denna vision. Det har nämligen framkommit att flera stora företag satsar mångmiljardbelopp på liknande teknik. Det verkar med andra ord som att det globala nätverket på ett eller annat sätt har goda chanser att bli färdigställt. Vad det innebär för privatpersoner och samhället i helhet återstår att se, men troligtvis kommer det många positiva följder för de som har kontantkort eller abonnemang. 

Kontantkort alternativ under utvecklingen

Oavsett hur mycket man tror på projektet så inser de flesta att det kommer ta lång tid att färdigställa. För dig som vill surfa fritt innan dess gäller det alltså att ta vara på några av de tekniker som redan idag är utvecklade: 

  • Mobilabonnemang. Ett abonnemang kan vara ett bra alternativ för den som har stora krav på snabb surf som inte tar slut för snabbt. De senaste åren har surfmängden ökat rejält för de flesta abonnemang vilket innebär att de allra flesta inte behöver begränsas av datamängden.  
  • Kontantkort med surf. För den som inte vill ha ett abonnemang finns det självklart flera alternativ. Ett av de allra mest framträdande är kontantkort med surf. Med ett kontantkort slipper du registreringsprocessen och kan idag få upp till 50 GB surf. För de allra flest är detta helt tillräckligt. 
  • Mobila bredband. Ett bredband som är mobilt har många likheter med ett mobilabonnemang. Den största skillnaden är att det även kan användas som router i hemmet eller på resan. För de allra flesta är det dock ett  något onödigt alternativ, exempelvis om du har Wi-Fi i hemmet. 

Tills att någon av de större bolagen har utvecklat deras globala nätverk är det någon av dessa alternativ som gäller. Vilket alternativ du väljer är är upp till dig och bör förstås baseras på vad just du använder din data till.