E-sim är ett digitalt simkort och fungerar precis som ett fysiskt simkort, men med skillnaden att det redan finns inbyggt i telefonen. Har du en mobil och ett kontantkort som stödjer e-sim behöver du alltså inget fysiskt simkort för att kunna ringa och surfa, utan det räcker med att aktivera e-simmet för att komma igång. I dagsläget är dock kontantkort som stödjer e-sim fortfarande ytterst ovanligt.

Varför ska jag skaffa kontantkort som e-sim?

E-sim är ett mycket smidigare alternativ än vanliga simkort. Bara att slippa hantera det lilla plastkortet som annars behövs medför flera fördelar. Det är också lättare att göra justeringar på ett e-sim, till exempel när du vill lägga till nummer eller byta operatör.

Ett e-sim tar också mycket mindre plats än ett vanligt simkort. Det gör att det fungerar även med enheter som är mindre än en mobiltelefon, till exempel Smartwatch, gps:er och surfplattor. Det gör det också möjligt att använda flera enheter med samma nummer, eller tvärtom – samma enhet med olika nummer.

Exempel på fördelar med e-sim

  • Två nummer i en mobil. Behöver du en jobbmobil utöver din privata telefon? Med e-sim behövs inte det längre. Då kan du enkelt ha två nummer i samma mobil – en betydligt smidigare lösning.
  • Lättare att byta operatör. När du skaffar kontantkort eller byter operatör slipper du beställa ett nytt simkort om det redan finns inbyggt i telefonen. Då kan operatören ordna detta på distans.
  • Samma nummer i olika enheter. E-sim gör det möjligt att använda samma nummer i både din mobil och en annan enhet, till exempel i en Smartwatch. Då kan du svara på samtal direkt i klockan när du inte har mobilen med dig.
  • Skaffa lokala kontantkort utomlands. De flesta kontantkort fungerar inte utanför EU. Då kan du behöva skaffa ett lokalt kontantkort på platsen du reser till. Det är mycket smidigare att göra med e-sim.
  • E-sim tål vatten bättre. Mobiler med bara e-sim behöver ingen ingångsport för simkortet. Därmed är de mer vattentäta än andra telefoner.

Vilka kontantkort stödjer e-sim?

Som vi nämnde är det av någon anledning fortfarande ytterst få operatörer som erbjuder e-sim som alternativ när du beställer kontantkort. I vissa fall kan det kanske fungera även om operatören inte marknadsför det som alternativ till kontantkorten, men du kan inte ta det för givet.

Om du är osäker på om din operatör erbjuder e-sim både till kontantkort och mobilabonnemang eller bara det senare bör du kontakta operatören och höra vad som gäller.

Hur skaffar jag kontantkort med e-sim?

Det är två saker som krävs om du vill skaffa kontantkort med e-sim. För det första behöver du en mobiltelefon eller annan enhet som har e-sim inbyggt. För det andra måste du hitta ett kontantkort som stödjer e-sim.

Tänk på! Både din mobil och operatörens kontantkort måste stödja e-sim.

E-sim finns för mobiltelefoner och Smartwatch 

Många nya telefoner som tillverkas har e-sim inbyggt. Några exempel på modeller är Iphone XS, Samsung S20 och nya Motorola Razr. Utbudet kan variera mellan olika operatörer, så kolla vilka mobiltelefoner med inbyggt simkort som finns hos operatören du vill välja.

Det finns även andra enheter som har inbyggt e-sim. Smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch är de främsta exemplen på detta.

Tips! E-sim gör det möjligt att använda flera enheter med samma nummer.

Välj e-sim när du beställer kontantkortet

Om operatören erbjuder e-sim som alternativ till sina kontantkort väljer du det istället för ”vanligt” simkort i samband med din beställning. Du ska då få en QR-kod från operatören som du sedan använder för att aktivera e-simmet på enheten.

Så här kommer du igång med e-sim

  1. Öppna nätverksinställningarna i mobilen. Gå in på inställningar i din telefon och öppna nätverksinställningar. Det kan heta olika saker beroende på vilken mobil du har, till exempel Mobilnätverk, Anslutning eller Nätverk och internet.
  2. Lägg till ett abonnemang på simkortet. Välj alternativet Simkortshanterare. I vissa telefoner heter alternativet i stället Operatör. Här ska du kunna hitta alternativet Lägg till abonnemang eller Inställningar för simkort. 
  3. Skanna QR-kod. Nu är det dags att skanna QR-koden du fick av operatören med mobilkameran. Sedan får du upp instruktioner som du ska följa för att aktivera ditt e-sim.
  4. Nu är ditt e-sim aktiverat! Nu är det bara att börja använda ditt e-sim. Du kan ladda det med ett kontantkort från en operatör som erbjuder det för e-sim.

Vilket pris har kontantkort för e-sim?

Kontantkorten kostar precis lika mycket, oavsett om du använder e-sim eller vanligt simkort. Enda skillnaden är om du laddar prisplanen på ett fysiskt simkort eller på det inbyggda kortet i telefonen.

Vanliga frågor om e-sim

Hur fungerar ett e-sim?

E-sim fungerar genom att enheten redan har ett integrerat simkort, som din operatör sedan kan koppla upp sig emot. För att använda ett e-sim måste dock din operatör ha stöd för tekniken.

Varför ska jag välja e-sim?

Om din operatör stödjer e-sim bör du välja det alternativet. Du kan exempelvis ha flera simkort i mobilen, använda samma nummer på fler enheter och kan koppla kontantkort i andra länder till ditt e-sim.

Hur skaffar jag ett kontantkort med e-sim?

För det första måste du hitta en operatör som erbjuder kontantkort som stödjer e-sim, och i dagsläget är det inte det lättaste. Vad vi vet är det bara Lyca Mobile som erbjuder det i dagsläget (det är i alla fall bara Lyca som skriver det klart och tydligt på hemsidan).

Kostar det extra med ett kontantkort via e-sim?

Nej, stöd för e-sim förändrar inte priset. Tyvärr är det dock inte många operatörer som stödjer tekniken i dagsläget.

Vilka operatörer erbjuder e-sim till kontantkort?

I dagsläget är det oss veterligen bara Lyca Mobile som erbjuder e-sim som alternativ till vanligt simkort till kontantkort. Det kan även finnas fler operatörer som gör det, men det är i alla fall ingen annan som marknadsför det.