Vad är e-sim?

E-sim är ett digitalt simkort. Det fungerar precis som ett fysiskt simkort, med undantag från att det redan finns inbyggt i telefonen. Ordet e-sim är en förkortning för embedded sim, det vill säga inbyggt simkort.

Om du har en mobil med e-sim behöver du alltså inte beställa ett simkort när du skaffar kontantkort. Det är bara att aktivera ditt e-sim. Sedan kan du ladda kontantkortets prisplan där.

Tips! Ett e-sim är mycket mer flexibelt än ett vanligt simkort.

Ditt telefonnummer är kopplat till simkortet. På så sätt fungerar det som ett slags id-kort hos operatören du använder, så att de ser vilka tjänster du har som mobilanvändare. Därför är det också på simkortet som du laddar på pengar när du köper kontantkort.

Så småningom kommer e-sim förmodligen att helt ersätta vanliga simkort. Än så länge är det dock bara vissa telefoner och operatörer som erbjuder e-sim.

Varför ska jag skaffa kontantkort som e-sim?

E-sim är ett mycket smidigare alternativ än vanliga simkort. Bara att slippa hantera det lilla plastkortet som annars behövs medför flera fördelar. Det är också lättare att göra justeringar på ett e-sim, till exempel när du vill lägga till nummer eller byta operatör.

Ett e-sim tar också mycket mindre plats än ett vanligt simkort. Det gör att det fungerar även med enheter som är mindre än en mobiltelefon, till exempel Smartwatch, gps:er och surfplattor. Det gör det också möjligt att använda flera enheter med samma nummer, eller tvärtom – samma enhet med olika nummer.

Exempel på fördelar med e-sim

  • Två nummer i en mobil. Behöver du en jobbmobil utöver din privata telefon? Med e-sim behövs inte det längre. Då kan du enkelt ha två nummer i samma mobil – en betydligt smidigare lösning.
  • Lättare att byta operatör. När du skaffar kontantkort eller byter operatör slipper du beställa ett nytt simkort om det redan finns inbyggt i telefonen. Då kan operatören ordna detta på distans.
  • Samma nummer i olika enheter. E-sim gör det möjligt att använda samma nummer i både din mobil och en annan enhet, till exempel i en Smartwatch. Då kan du svara på samtal direkt i klockan när du inte har mobilen med dig.
  • Skaffa lokala kontantkort utomlands. De flesta kontantkort fungerar inte utanför EU. Då kan du behöva skaffa ett lokalt kontantkort på platsen du reser till. Det är mycket smidigare att göra med e-sim.
  • E-sim tål vatten bättre. Mobiler med bara e-sim behöver ingen ingångsport för simkortet. Därmed är de mer vattentäta än andra telefoner.

Vilka kontantkort fungerar med e-sim?

I dagsläget är det bara Comviq som marknadsför kontantkort med e-sim. Det finns fler operatörer som erbjuder e-sim främst för mobilabonnemang, men även hos dem kan det fungera att skaffa kontantkort som e-sim.

Förhoppningsvis kommer fler operatörer snart att följa Comviqs exempel. Efterfrågan på e-sim ökar hela tiden, och så småningom förväntas e-sim ersätta fysiska simkort helt och hållet. Därmed borde allt fler operatörer lansera e-sim till sina produkter.

Tänk på! En del operatörer marknadsför bara mobilabonnemang som stöder e-sim. Kontrollera om även deras kontantkort stöder e-sim.

Hur skaffar jag kontantkort som e-sim?

Det är två saker som krävs om du vill skaffa kontantkort som e-sim. För det första behöver du en mobiltelefon eller annan enhet som har e-sim inbyggt. För det andra måste du hitta ett kontantkort som går att ladda på ett e-sim.

Tänk på! Både din mobil och operatörens kontantkort måste stödja e-sim.

E-sim finns för mobiltelefoner och Smartwatch 

Många nya telefoner som tillverkas har e-sim inbyggt. Några exempel på modeller är Iphone XS, Samsung S20 och nya Motorola Razr. Utbudet kan variera mellan olika operatörer, så kolla vilka mobiltelefoner med inbyggt simkort som finns hos operatören du vill välja.

Det finns även andra enheter som har inbyggt e-sim. Smarta klockor som Apple Watch och Samsung Galaxy Watch är de främsta exemplen på detta.

Tips! E-sim gör det möjligt att använda flera enheter med samma nummer.

Välj e-sim när du beställer kontantkortet

Kontantkort med e-sim skaffar du hos operatören. Än så länge är det bara Comviq som öppet erbjuder det. Du får välja mellan e-sim och vanligt simkort när du ska beställa kontantkortet du vill ha.

Har du redan ett kontantkort hos Comviq kan du byta till e-sim i din telefon. Du kan även kontakta operatörens kundservice så kan de hjälpa dig.

Så här kommer du igång med e-sim

  1. Öppna nätverksinställningarna i mobilen. Gå in på inställningar i din telefon och öppna nätverksinställningar. Det kan heta olika saker beroende på vilken mobil du har, till exempel Mobilnätverk, Anslutning eller Nätverk och internet.
  2. Lägg till ett abonnemang på simkortet. Välj alternativet Simkortshanterare. I vissa telefoner heter alternativet i stället Operatör. Här ska du kunna hitta alternativet Lägg till abonnemang eller Inställningar för simkort. 
  3. Skanna QR-kod. Nu ska du få fram en QR-kod som du ska skanna med mobilkameran. Sedan får du upp instruktioner som du ska följa för att aktivera ditt e-sim.
  4. Nu är ditt e-sim aktiverat! Nu är det bara att börja använda ditt e-sim. Du kan ladda det med ett kontantkort från en operatör som erbjuder det för e-sim.

Vilket pris har kontantkort för e-sim?

Kontantkorten kostar precis lika mycket, oavsett om du använder e-sim eller vanligt simkort. Enda skillnaden är om du laddar prisplanen på ett fysiskt simkort eller på det inbyggda kortet i telefonen.

Vanliga frågor om e-sim

Hur fungerar ett e-sim?

E-sim fungerar genom att enheten redan har ett integrerat simkort, som din operatör sedan kan koppla upp sig emot. För att använda ett e-sim måste dock din operatör ha stöd för tekniken.

Varför ska jag välja e-sim?

Om din operatör stödjer e-sim bör du välja det alternativet. Du kan exempelvis ha flera simkort i mobilen, använda samma nummer på fler enheter och kan koppla kontantkort i andra länder till ditt e-sim.

Hur skaffar jag ett kontantkort med e-sim?

För att få ett kontantkort med e-sim behöver du bara beställa ett startpaket från en operatör med stöd för e-sim.

Kostar det extra med ett kontantkort via e-sim?

Nej, stöd för e-sim förändrar inte priset. Tyvärr är det dock inte många operatörer som stödjer tekniken i dagsläget.

Vilka operatörer erbjuder e-sim?

I dagsläget erbjuder Halebop, Telenor, Tre, Tele2 och Telia och Comviq e-sim. Det kan dock variera med vilka enheter de stödjer, så dubbelkolla alltid detta innan.