Vad innebär kontantkort som simkort?

Ett kontantkort som simkort innebär att du laddar den prisplan du vill ha på ett fysiskt simkort. Simkortet funkar som ett slags id-handling hos operatören, och det är dit som ditt mobilnummer är kopplat.

Begreppen kontantkort och simkort används ofta synonymt. Till exempel kan du hos vissa operatörer beställa ett gratis kontantkort, men då är det i själva verket simkortet du beställer. Sedan behöver du ladda kortet med en prisplan för att det ska fungera som kontantkort.

Tänk på! Det är skillnad på ett simkort och ett kontantkort:

  • Simkortet är det fysiska kortet du stoppar in i telefonen.
  • Kontantkort är den prisplan du laddar på ditt simkort.

En del mobiler och andra enheter har simkortet inbyggt, och behöver därför inget fysiskt simkort. Det kallas för e-sim. Det kommer troligen bli allt vanligare i framtiden. Men i dagsläget erbjuder de flesta operatörer inte kontantkort som e-sim, utan bara som simkort.

Hur beställer jag ett nytt simkort för kontantkort?

Att beställa nytt simkort första gången är relativt enkelt. Följande fyra steg hjälper dig att komma igång med ditt nya kontantkort.

1. Välj vilket kontantkort du vill ha

Först behöver du avgöra varifrån du vill beställa kontantkortet, det vill säga vilken prisplan du vill ha. Du behöver nämligen beställa ett simkort från den operatör du vill skaffa kontantkort hos.

Fyll i dina önskemål för kontantkortet i tabellen ovan. Då får du fram de kontantkort som kan passa dig, och du kan jämföra vilket som verkar bäst.

2. Beställ det nya simkortet gratis

Nu kan du beställa ett nytt simkort från den operatör du har valt. Gå in på operatörens webbplats via knappen ”Läs mer”, så kan du beställa simkortet helt gratis. Du får det sedan hemskickat inom några dagar.

3. Aktivera simkortet om det behövs

I dag aktiveras de flesta simkorten automatiskt när du sätter in dem i telefonen, surfplattan eller routern. Ibland sker det inom en viss tid från att du har hämtat ut simkortet. Andra gånger krävs det att du startar om enheten för att simkortet ska aktiveras.

Skulle det krävas att du aktiverar simkortet manuellt kan du göra det genom att logga in på operatörens hemsida eller app. Det kan även vara möjligt att ringa till operatörens kundtjänst för att aktivera det nya simkortet.

4. Ladda simkortet med ett kontantkort

Nu är det bara att köpa den kontantkortsladdning du vill ha. Laddningen ska börja gälla direkt, och du kan därefter sätta igång att surfa, ringa eller sms:a.

Kan jag behålla samma nummer med nytt simkort?

Ja, du kan behålla ditt gamla nummer även om du skaffar ett nytt simkort. När du beställer simkort hos operatören får du välja om du vill ha ett nytt nummer eller behålla ditt gamla.

Det kan ta lite längre tid att få hem ditt simkort när du vill behålla samma nummer som tidigare. Det beror på att operatören har mer administration att ordna innan de kan skicka simkortet. Det brukar dock inte vara några problem att ordna detta.

Kan jag beställa nytt simkort till ett befintligt kontantkort?

Ja, det går att beställa nytt simkort till ett befintligt kontantkort. I så fall kan du beställa ett ersättningssim från operatören. Då får du ett nytt kort med samma nummer som ditt kontantkort är laddat på.

Tips! Beställ alltid nya simkort på nätet, så kostar det ingenting. Köper du simkortet i butik måste du betala för det.

Ett ersättningssim kan till exempel behövas om ditt simkort har gått sönder, eller om du har fått fel storlek på kortet.

Vilken storlek på simkortet behövs till kontantkort?

Det finns tre olika storlekar på simkort: mini, micro och nano. Vilken storlek du behöver beror på vilken enhet du ska använda simkortet i. Är du osäker på vilken storlek som passar kan du ofta hitta detta på tillverkarens hemsida, eller i informationen som följde med telefonen.

I dag skickar de flesta operatörer med ett trippelsim, där alla tre storlekarna ingår. Då finns det alltså alltid en storlek som passar till just din enhet. Sparar du trippel-simkortet kan du dessutom lätt byta storlek i framtiden utan att behöva beställa ett nytt kort.

Storlekar på simkort och vad de används till

  • Mini-simkort. Den största simkortsstorleken. Standard för många äldre mobiltelefoner, och även för routrar och modem. 
  • Micro-simkort. Mellanstort simkort som passar många nya mobilmodeller och en del surfplattor.
  • Nano-simkort. Det minsta simkortet används i några telefonmodeller, bland annat senare Iphone-modeller.
  • Trippel-simkort. Ett simkort som innehåller alla tre storlekarna. På så sätt behöver du inte oroa dig för att beställa fel simkort, utan anpassa storleken efter vad din enhet har plats för.

Du kan klippa simkort till rätt storlek

Skulle du mot förmodan få fel storlek på simkortet går det ändå att ordna, åtminstone om simkortet är för stort. Det går nämligen att själv klippa simkortet till rätt storlek.

Det krävs i så fall att du kollar upp vilka mått det rätta simkortet ska ha, mäter detta noggrant och markerar var du ska klippa. Sedan kan du också fila kanterna på kortet om det fortfarande inte riktigt passar.

Du kan även vända dig till operatörens butiker för att få hjälp att klippa simkortet.

Kan man köpa extra simkort till kontantkort?

Nej, operatörerna erbjuder bara extra simkort till mobilabonnemang. Därför kan du inte använda flera simkort med samma kontantkort.

Extra simkort används främst när flera personer vill dela på ett abonnemang, till exempel inom familjen. Med kontantkort behöver varje person ladda sitt simkort med ett eget kontantkort.

Har du ett kontantkort med surf går det dock att dela surfen med andra. Kontantkort för mobilt bredband kan du sätta in i en router så att du och andra personer kan koppla upp sig trådlöst. Har du kontantkort till mobilen kan du dela surf direkt via telefoninställningarna.

Fungerar kontantkort till dubbla simkort?

Ja, har du dubbla simkort kan du ladda antingen det ena eller båda med kontantkort. Det enda som krävs är att själva enheten har stöd för dubbla simkort.

Behövs ett nytt simkort om jag byter kontantkort till abonnemang?

Det varierar beroende på operatör. Hos en del kan du behålla ditt gamla simkort om du byter mellan kontantkort och abonnemang hos samma operatör. Hos andra måste du beställa ett nytt simkort.

Vill du byta till ett abonnemang eller kontantkort hos en annan operatör behöver du alltid beställa ett nytt simkort hos den nya operatören.

Vanliga frågor om kontantkort som simkort

Kan man beställa nytt simkort för kontantkort?

Ja, du kan beställa ett nytt simkort hos den operatör du vill skaffa kontantkort hos. Det gör du till exempel första gången du blir kund hos operatören eller om ditt simkort går sönder.

Går det att skaffa kontantkort till Samsung utan simkort?

Om din Samsung har ett e-sim behövs inget simkort, eftersom det redan finns inbyggt i telefonen. Har den inte det behövs ett fysiskt simkort för att kunna skaffa kontantkort.

Kan jag skaffa två simkort till samma kontantkort?

Nej, du kan inte använda samma kontantkort med två olika simkort. Extra simkort går bara att skaffa till mobilabonnemang.

Kan jag beställa nytt simkort utan nytt nummer?

Ja, ange bara i beställningen att du vill behålla ditt gamla nummer. Leveransen kan ta några dagar extra om numret ska flyttas över från en annan operatör.

Vilka operatörer har simkort till 2G?

Bara de operatörer som har ett 2G-nät erbjuder simkort till 2G. Dem kan du hitta på vår sida om 2G-kontantkort.

Kan jag ha dubbla simkort i Iphone?

Det beror på vilken modell av Iphone du har. Framför allt de senaste modellerna ska ha stöd för dubbla simkort.