Man pratar i telefon framför Huawei-loggaEnligt DN:s kartläggning är svenska operatörer beroende av utrustning från Huawei. Foto: viewimage/Shutterstock.com

Artiklar

Flera länder har valt att utesluta Huawei och deras 5G-nät då man ser bolaget som en risk för det egna landets säkerhet. I Sverige ser det annorlunda ut och istället är de svenska mobiloperatörerna beroende av Huawei och deras utrustning, det skriver DN.

Huawei brottas med en del problem och många länder har valt att utesluta telekombolagets 5G-nät då man är oroliga för spionage från den kinesiska staten. I Sverige är läget annorlunda och enligt en granskning från DN är svenska mobiloperatörer i stort sett beroende av Huawei och deras utrustning.

Operatörerna följer utvecklingen kring företaget

Landets största operatörer: Tele2, Telenor, Telia och Tre har inga planer på att utesluta bolaget. Operatörerna följer däremot utvecklingen kring Huawei samtidigt som man framhåller att bolaget ger ökad konkurrens på mobilmarknaden. 

– Huawei har kommit in som en utmanare och kraftigt pressat priserna i marknaden för telekomutrustning, vilket i slutändan gynnar konsumenten, säger Tele2s kommunikationschef Viktor Wallström, när DN frågar hur operatören ställer sig till Huawei.

Telenors nätchef, Stefan Jäverbring, är inne på samma spår och säger att operatören har för avsikt att använda flera olika leverantörer. Telenor har däremot inte bestämt sig för vilken leverantör man ska välja när det gäller utbyggnaden av 5G.

Säpo och FRA har inte uttryckt någon oro för Huawei

DN har varit i kontakt med Sveriges energi- och digitaliseringsminister, Anders Ygeman, för att få svar på om FRA eller Säpo uttryckt någon oro till regeringen. Ygeman själv känner inte till att det ska finnas någon oro för Huawei men hänvisar samtidigt till inrikes- eller försvarsministern. 

När DN kontaktar FRA avböjer de att svara på frågan och Säpo vill inte svara på någon specifik fråga om Huawei.

Huawei nekar till alla anklagelser

Huawei själva slår ifrån sig alla anklagelser om att man skulle ha något samarbete med den kinesiska regeringen. Istället anser telekombolaget att spionanklagelserna bara är politiskt motiverade. 

– Att låta oss som enskild leverantör bli centrum för debatten på grund av ett pågående handelskrig är slöseri med energi och tid, Huawei Sveriges vd, Kenneth Fredriksen.