En bild på en kvinna som surfar på telefonen

Mobilnät

Tele2 och Telenor inleder sitt 5G-arbete under året. Båda operatörerna har en förhoppning om att kunna erbjuda sina kunder 5G nästa år. Tusentals basstationer ska det närmsta året byggas runt om i landet.

Tele2 driver tillsammans med Telenor bolaget Net4mobility. Bolaget har som mål att under årets andra halva bygga ett rikstäckande 5G-nät. Totalt handlar det om att bygga tusentals basstationer runt om i landet för att kunna förse 50 procent av befolkningen med det snabba nätet.

Både Tele2 och Telenor har en förhoppning om att kunna erbjuda sina kunder 5G-tekniken någon gång nästa år.

– Ambitionen är att ge de första kunderna tillgång till 5G under år 2020, säger Telenors presschef Mikko Viitala, till Computer Sweden.

Vann frekvensutrymme i december

Tele2 och Telenors framtidsplaner möjliggjordes efter att man i december vann frekvensutrymme i 700 MHz-bandet genom bolaget Net4mobility. Förutom Tele2 och Telenor fick även Telia en lika stor del frekvensutrymmet. Telia kommer dock bygge ett get nät utan inblandning av några andra operatörer. Liksom Tele2 och Telenor vill Telia lansera kommersiella 5G-nät 2020.

Frekvensutrymmet auktionerades ut av Post- och Telestyrelsen och förutom Tele2, Telenor och Telia deltog även Tre. På grund av avsaknad av ekonomisk kraft lyckades dock inte Tre vinna till sig något frekvensutrymme. En ny möjlighet finns dock när utrymme i 3,4-3,8 GHz-bandet auktioneras ut under året.

Arbetet inleds där befolkningen är som störst

Det framtida nätbyggandet kommer först och främst att inledas vid stora städer och turistorter. Telenor och Tele2 väljer att göra på detta sättet då det är där den största delen av trafiken finns.

Detaljplaner kommer offentliggöras allt eftersom arbetet inleds i landets olika län och kommuner.