man med fjärrkontroll i handen streamar film på tv-skärmTelia auktionerar ut streamingrättigheter till TV4

Artiklar

Com Hem anmäler Telia till EU-kommissionen för att ha brutit mot villkoren för deras auktion av streamingrättigheter. Medan Com Hem anser att konkurrensen begränsas av auktionens upplägg, menar Telia att de följer kraven som EU-kommissionen har satt upp.

Telia köpte upp Bonnier Broadcasting i början av december, efter att ha fått köpet godkänt av EU-kommissionen. För att köpet skulle godkännas krävde EU-kommissionen att Telia skulle auktionera ut de fullständiga streamingrättigheterna av TV4:s kanaler.

I måndags inledde Telia denna auktion. Men den Tele2-ägda operatören Com Hem anser att Telia har utformat auktionen på ett sätt som bryter mot EU-kommissionens villkor. Därför anmäler Com Hem nu Telia för detta.

Telia låser streamingen av TV4, enligt Com Hem

I ett pressmeddelande skriver Com Hem att Telia har tagit med fler rättigheter i auktionen än vad EU-kommissionen avsett. Syftet med detta är enligt Com Hem att bara en aktör utöver Telia ska få möjlighet att streama TV4-kanalerna. Därmed blir konkurrensen på marknaden begränsad, skriver Com Hem.

Därför har Com Hem nu anmält Telia till EU-kommissionens Monitoring Trustee. Det är en jurist som är tillsatt av EU-kommissionen just för att övervaka hur Telia följer kraven för uppköpet.

Operatörerna har olika syn på auktionens villkor

Tele2-koncernens vd Anders Nilsson tycker att Telias agerande är beklagligt.

– Man skapar Sveriges första statliga betalkanal, på bekostnad av TV4s räckvidd, svensk mediemångfald och svensk medieproduktion. Det är förvånande att staten i tysthet fortsätter låta detta ske.

Telia själva nekar Com Hems anklagelser, enligt SvD Näringsliv.

– Telia Company är av uppfattningen att bolaget inte på något sätt har brutit mot de åtagande som finns i kommissionens godkännande av förvärvet av Bonnier Broadcasting.

Com Hem och Telia förhandlar om rättigheter till tv-kanaler

Com Hem har tidigare i vinter avböjt ett avtalsförslag från Telia, vilket ledde till att deras kunder saknade TV4-kanalerna under en stor del av december. Parterna har nu ett grundavtal som innebär att Com Hem-kunderna har tillgång till kanalerna igen, men förhandlingarna om rättighetsfrågorna fortsätter.