Vy över Stockholm och ett par händer som håller i en smartphone.I de tre största svenska städerna har Telia och Tre den bästa täckningen

Undersökningar

Telia och Tre har den bästa täckningen i svenska storstäder. Det visar siffror från analysföretaget Tutela, som mätt operatörernas täckning i olika nordiska städer. Tidningen Mobil  berättar också att Sverige hamnar sist av de nordiska länderna gällande mobilnätens kvalitet och hastighet.

Analysföretaget Tutela har genom insamlad data från mobilanvändare tittat på olika faktorer för vad som utgör ett bra mobilnät. Det är dels nedladdningshastigheten via 3G- och 4G-näten, dels en kvalitetskoll över hur näten klarar de grundläggande kraven för att hantera surf, e-post, chattappar och aktiviteter som videosamtal och att streama video i hd.

Stockholm, Göteborg och Malmö är de svenska städer som ingår i undersökningen, och av dessa har Stockholm klart bäst resultat. Av fyra operatörer är det Telia som är bäst i både hastighet och kvalitet. Telenor är näst snabbast och kvalitetsmässigt bäst, följt av Tre, och sist av dem kommer Tele2.

Tele2 ligger sist i svenska mätningar

Tele2:s nät har de genomgående sämsta resultaten i alla tre svenska storstäder, med ungefär hälften av Telias genomsnittshastighet i Stockholm. Men det innebär inte att värdena är dåliga, menar Tutela i sin rapport.

I mätningarna har Tele2 klarat att streama hd-video vid 81,8 procent av tillfällena, vilket är lägst av samtliga operatörer men ändå inte något dåligt resultat.

Tre har de bästa näten, men Telia är snabbast

I Göteborg ser siffrorna lite annorlunda ut. Även om Tre har lägre nedladdningshastighet än Telia, är det Tre som håller högst kvalitet i övriga uppmätta faktorer. Här skiljer det dock bara 1,1 procent mellan Tre och Telia, medan Tele2 ligger långt efter de andras resultat. Telenor ligger här tvåa i båda delarna av mätningarna.

Mönstret ser liknande ut även i Malmö; Tres nät håller bäst kvalitet, men halkar ner på en tredjeplats när det kommer till nedladdningshastighet. Där ligger istället Telia i topp.

Norge har de bästa näten i Norden

Undersökningen inkluderade 13 städer runt om i Norden, och av dessa var näten sämst i Malmö, även om kvaliteten för den saken skull inte är dålig. Det visar sig också att Malmöborna använder wi-fi mer än invånare i de andra svenska städerna, vilket påverkar vilka krav som ställs på ett högpresterande nät.

Bland alla undersökta städer är det norska städer som tar hem de fyra toppplaceringarna, med både de snabbaste och kvalitetsmässigt bästa näten.