Företagsaffärer

Telia går tungt i både Sverige och Danmark. I Sverige visade man negativ tillväxt för tredje kvartalet i rad. I Danmark är det så pass illa att man överväger att helt lämna den danska marknaden om man inte kan hitta någon långsiktig lösning.

Telia kan tvingas lämna Danmark

Telia visade i sin rapport för det fjärde kvartalet positiva siffror. Men i övrigt har företaget inte mycket att glädja sig över. Den danska verksamheten går väldigt trögt och man dras med allvarliga lönsamhetsproblem. En lösning som har diskuterats är att köpa upp TDC, den danska marknadsettan när det kommer till allt som rör mobiltelefoni, internet och kabel-tv. Det kan dock bli både dyrt och riskfyllt, och skulle inget annat alternativ dyka upp kan den enda lösningen bli att lämna landet.

– Men vi har inte jobbat med det här i någon månad, utan det har vi jobbat med sedan jag kom i princip. Får vi inte till det får vi i värsta fall lämna Danmark, säger Telias vd, Johan Dennelind, till Dagens Industri.

Den svenska verksamheten visar negativ tillväxt för tredje kvartalet i rad

Den största verksamheten har Telia i Sverige. Det går inte lika tungt som i Danmark men även här har man redovisat negativ tillväxt, för tredje kvartalet i rad. 2018 ser inte ljust ut det heller, först 2019 hoppas man kunna se förbättringar.

– Vi gör fantastiska saker för att ställa om verksamheten, och vi kommer behöva även 2018 för att ställa om. Så 2019 ska vi nog kunna börja se förbättringar på de viktiga parametrarna i Sverige. Men 2018 är ytterligare ett år då vi måste förvänta oss ett tryck nedåt på lönsamheten i den jätteomställning som vi gör, säger Dennelind i intervjun med DI.

En sammanslagning av Tele2 och Com Hem kan lyfta Telia

I och med den pågående sammanslagningen mellan Tele2 och Com Hem får Telia en ännu starkare konkurrent. Johan Dennelind menar att den konkurrensen kan vara det Telia Sverige behöver för att få sin verksamhet att lyfta.

– Jag tycker att det skapar en förutsägbarhet i marknaden för kunderna när de tittar efter helhetslösningar och det blir en konkurrens vilket jag tror är bra i grunden och driver på oss – vi blir ännu mer ivriga att leverera bättre till kunderna, säger han och fortsätter.

– De här spelarna är kända och vi vet vilka aktörer det är, vi konkurrerar mot dem i dag och de är rationella och långsiktiga konkurrenter, och att de två blir en förändrar i min värld inget i negativt hänseende för Telia Sverige, säger Johan Dennelind.

Foto: Michael715 / Shutterstock.com